Utazásra vonatkozó szabályok a pandémia idején

Utazásra vonatkozó szabályok a pandémia idején

január 13, 2021 Off By touristonline

A koronavírus járvány teljes mértékben felborította a 2020-as évet, sajnos rengeteg vállalkozás, köztük éttermek és szállodák is tönkre mentek a korlátozások miatt. A szabályokat viszont fontos volt meghozni, hogy csökkenjen a járvány terjedése, ugyanakkor nem lenne szabad hagyni, hogy tönkre menjen a gazdaság, vagy csődbe menjenek a cégek. A kialakult helyzet miatt megnövekedett az otthoni munkavégzések száma, este 8 után üresek az utcák, csupán a munkába igyekvők mehetnek ki, valamint nem lehet csak úgy egyik országból a másikba beutazni. Az utazással kapcsolatos szabályok országonként eltérőek, jellemzően, akik munka kapcsán, például üzleti útra igyekszenek, utazhatnak, de most a szállodák a pihenni vágyókat nem igazán fogadhatják.

Karanténkötelezettség által léphetnek be az országba a magyar és nem magyar állampolgáro családtagjaik és nem léphetnek be az országba a külföldiek. Magyar állampolgárként kell kezelnie a hatóságoknak a magyar állampolgárok külföldi családtagjait, a magyarországi lakcímmel rendelkezőket. Bizonyos feltételek mellett lehetséges a karanténkötelezettség alól mentesülni, akár részben vagy egészben. Például, aki már átesett a betegségben automatikusan mentesül.

A határokon a rendőrség először ellenőrzi, hogy az utazó személyre vonatkozik-e a karanténkötelezettség. Amennyiben igen, a mentőszolgálatok által orvosi vizsgálat következik. Ha fennáll a fertőzésgyanú, kijelölt karanténba, vagy hatósági házi karanténba kell vonulni.

Azok, akik rendelkeznek két negatív PCR teszttel, automatikusan mentesülnek a karantén alól, a tesztek 5 napnál nem lehetnek régebbiek.

Mi vonatkozik azokra, akik üzleti céllal utaznak?

Az üzleti vagy gazdasági céllal utazók, a kiutazásukat követően karanténkötelezettség nélkül visszautazhatnak. Meghívólevéllel vagy céges utazást igazoló irat viszont szükséges számukra. Az a külföldi, aki szintén üzleti céllal tér be térségünkbe, szintén szabadon mozoghat és nem kell karanténba vonulnia és megszállhat szállodáinkban is. Szállás üzleti úton lévőknek Zuglóban számos helyen található, köztük is az egyik legmodernebb a Szőnyi Hotel.