Utazások alkalmával ne feledkezzünk meg az olvasnivalóról

Utazások alkalmával ne feledkezzünk meg az olvasnivalóról

május 19, 2021 Off By touristonline

Amikor éppen úton vagyunk valamerre, jellemzően mindig elfoglaljuk magunkat valamivel, sokan zenét hallgatnak, vagy filmet néznek a telefonról, de bőven vannak még olyanok is, akik könyvet olvasnak. A könyvek olvasása bizony már egészen kiskortól meghatározó, ezért a szülőknek célszerű gyakran felolvasni történeteket a még olvasni nem tudó csemetéjüknek is. A technológia fejlődésének köszönhetően ma már nem csak papír alapú könyvek léteznek, hanem elektronikus formában is elérhetőek olvasmányok. Az eBook-ok megjelenésével elkezdett háttérbe szorulni a keményfedelű könyvek iránti kereslet, pedig ezek jelentős értékkel bírnak napjainkban is. Akik haladni akarnak a korral, azok szívesebben választják az eBook-ot, a hagyományörzők és az olvasás szerelmesei maradnak a jól bevált papír alapú könyveknél.

Az eBook olvasóról először 1930-ban merültek fel gondolatok egy író fejében, egészen pontosan Bob Brown alkotta meg elméletben a találmányt, amit Readies-nek nevezett el, de persze az ötletből nem valósult meg semmi. 1949-ben jött az áttörés, egy Spanyol tanárnő, Ángela Ruiz Robles ténylegesen megalkotta a mai eReaderek elődjét. A találmányának az Enciclopedia Mecánica nevet adta. A világon viszont az eBook-ok valódi feltalálójának Michael S. Hart-ot tartják számon, akinek a célja az volt, hogy a műveket digitális formában is megőrizhesse. A legelső eBook készülékek 1998-ban meg is jelentek.

Az eBook-ok óriási előnye, hogy kis helyet foglalnak el, így nem kell a több száz oldalas nehéz könyvet magunkkal cipelnünk, viszont a valódi, papírból készült könyvek lapozgatásának teljesen más hangulata van. Jó érzés a papírlapokat megérinteni és a könyv illata sem helyettesíthető.

A hagyományos könyvnyomtatás talán sohasem megy ki a divatból

A klasszikus könyvek igazán nagy értéket képviselnek. Kapcsolódhatnak egy kedves emlékhez, kiváló ajándékok szeretteink számára, és elfeledtetik a digitális világ állandó nyüzsgését. Ráadásul lehetőségünk van arra, hogy igénybe vegyük a nyomdák egyedi könyvnyomtatás szolgáltatását, melynek segítségével saját gondolatainkat, vagy történeteinket vethetjük szó szerint papírra. Arra érdemes odafigyelni, hogy kis példányszámú nyomtatás esetén elég borsos lesz egy-egy kötet ára, de bizonyos esetekben ez bőven kompenzálja a kapott értéket, vagy nyújtott élményt.