Mit kell tudni a lézergravírozásról?

Mit kell tudni a lézergravírozásról?

október 19, 2022 Off By Polo Marco

A lézergravírozás során értelemszerűen lézerrel gravíroznak egy tárgyat. A lézeres jelölésen belül is létezik többféle módszer és kategória, bizonyos esetekben ezek magukba foglalják a kémiai/molekuláris változás miatti színeltérést, a szenesedést, a habzást, az olvadást és még sok minden mást. A technika nem igényel tintát és nem használ szerszámfejeket, amelyek érintkeznek a gravírozó felülettel és elhasználódnak, tehát előnyösebb az alternatív gravírozási vagy jelölési technológiákkal szemben, ahol a tintákat vagy a szerszámfejeket rendszeresen cserélni kell.

A lézeres jelölés hatása a speciálisan tervezett “lézeresíthető” anyagok és egyes festékek esetében még kifejezettebb. Ezek közé tartoznak a lézerérzékeny polimerek és az új fémötvözetek.

A lézeres jelölés kifejezését általánosságban használják, amely a felületképzési technikák széles spektrumát foglalja magába, beleértve a nyomtatást, a forró márkajelzést és a lézeres ragasztást. A lézergravírozáshoz és a lézeres jelöléshez használt gépek hasonlóak, ezért a két kifejezést néha összekeverik azok, akik nem rendelkeznek a gyakorlatban való jártassággal vagy tapasztalattal.

Mi az a lézergravírozás és hogyan működik?

A lézergravírozás lényegében egy olyan eljárás, amely segítségével tartós és mély jeleket véshetünk. A lézersugár vésőként működik, és az anyag felületéről rétegeket távolít el, ezáltal vésőnyomokat készít. A lézer hatalmas energiaszintekkel csapódik lokalizált területekre, hogy a párolgáshoz minél magasabb hőmérsékletet hozzon létre. A jelölés során füst is keletkezhet, de a sebesség is folyamatonként változó.

Lézergravírozást vagy lézeres maratást válasszunk?

A megfelelő lézeres jelölési eljárás kiválasztásához három tényezőre kell támaszkodnia, többek között a jelölés ellenállóképességére, a jelölés sebességére, valamint a jelölendő anyagra.

A lézergravírozási technológiát jellemzően olyan fém munkadarabok gravírozására használják, amelyek különböző típusú kopásnak vagy felületkezelésnek lesznek kitéve. A fémgravírozás acélon és alumíniumon (beleértve az eloxált és az öntött alumíniumot is) is egyaránt működik.