Mit ellenőrizzünk az autóban indulás előtt?

Mit ellenőrizzünk az autóban indulás előtt?

június 2, 2021 Off By touristonline

Autóval történő hosszabb utazás előtt okvetlen le kell ellenőriznünk dolgokat, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az autó is készen áll-e az útra. Amennyiben ez elmarad, megeshet, hogy majd az autópálya közepén ér minket a baj, ugyanis lehetnek a gépjárműnek olyan hibái, amelyeket eddig még nem vettünk észre. Tehát a gépkocsi legfontosabb részeit okvetlen ellenőrizzük le, mielőtt útnak indulunk vele. Műszaki átvizsgálásra is elvihetjük autónkat, ez nagyjából 60 percet vesz igénybe egy szervizben.

A lázas előkészületekbe annyira belemereülhetünk, hogy képesek lehetünk megfeledkezni okmányainkról. Az is sokszor előfordul a sofőrökkel, hogy minden okmány náluk van, de elfelejtették megnézni lejárati idejüket, pedig már rég lejártak vagy éppen a műszaki vizsgára felejtették el elvinni az autót. Éppen ezért meghatározó, hogy bizonyos időközönként vessünk egy pillantást a dátumokra. A biztosítás befizetését se mulasszuk el, komoly gondokoat okozhat, ha mindezekre utazás közben derül fény egy rendőri ellenőrzés alkalmával, nem mellesleg nem kevés pénzbirsággal jár az egész.

Mi a helyzet a folyadékokkal?

Az autó könnyen túlmelegedhet, ha nincs benne elegendő mennyiségű motorolaj vagy hűtőfolyadék és ez veszélyes is lehet. Ebből adódóan a folyadékszinteket is meg kell nézzük, és pótolni, ha a minimum jelzés közelében vagy ez alatt van. Az elhasznált folyadékok könnyen vezetnek valamilyen meghibásodádhoz. A fékfolyadékot lehetőleg szakember segítségével mérjük fel, de a motorolaj és az ablaktörlő folyadék szintjét otthonunkban is szemügyre vehetjük. Minőségi olaj webáruházból megvásárolható az autónkba való motorolaj, az autó szervizkönyvében ellenőrizhetjük, hogy pontosan milyen típusúra lesz szükségünk.

A fékek működését, gumiabroncsok állapotát, guminyomást és a világítást is ellenőrizzük le, valamint nézzük meg, hogy az a külföldi ország, ahová készülünk, milyen kötelező felszereléseket ír elő, amelyeknek az autóban kell lenniük.