Milyen oltásokra van szükségünk, ha külföldre utazunk?

Milyen oltásokra van szükségünk, ha külföldre utazunk?

október 20, 2021 Off By touristonline

Az oltási szabályozás hazánkban szerencsére meglehetősen szigorú, ha megnézünk más országokat, ott sokkal enyhébbek az ezzel kapcsolatos előírások. Nálunk lehetőségünk van a hepatitis A és B, a sárgaláz, a hastífusz, a meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás, a veszettség, a kolera,a tetanusz, a gyermekbénulás, illetve a Japán-B-encephalitis védőoltások beadatására is. Egy olyan utazás előtt, ami várhatóan hosszabb külföldi tartózkodást igényel, kérhetünk egyéb védőoltásokat is. Gyakorlatilag a sor kibővíthető kanyaró-rózsahimlő-mumpsz, bárányhimlő, pneumococcus, valamint influenza elleni oltóanyaggal. Azoknak, akik maláriával fertőzött területre készülnek, fontos a malária elleni gyógyszeres kezelés, mielőtt útnak indulnának.

Legyen szó bármilyen külföldi útról, orvostanban jártas szakemberrel okvetlen egyeztessünk vagy keressünk fel oltásokkal foglalkozó intézményeket, ahol megkapjuk a szükséges tanácsadást és az oltások típusai is kiválasztásra kerülnek. Ekkor a személyes beszélgetésen kívül a részletes adatfelvétel sem maradhat el. A különféle oltások beadatása nem minden esetben indokolt, az egész függ az utazás körülményeitől, annak időtartamától, de az egyén kora, egészségi állapota, a felvett oltásai is meghatározóak, de egy oltóközpont munkatársai erről majd részletesen tájékoztatnak.

Kinek nem javasolt oltást beadni?

Lázas, beteg egyéneknek nem szerencsés az oltás, de akkor sem javasolt, ha a legutóbbi oltás beadásakor oltási reakció lépett fel vagy szövődmény alakult ki. Immunológiai állapotok is befolyásolhatják az oltás hatékonyságát, ilyenek a daganatos betegségek, a lymphoma, a leukémia, a Hodkin-kór vagy, ha valaki éppen kemoterápiában, esetleg sugárkezelésben részesül. A sárgaláz, inluenza és a kullancs-encephalitis elleni oltás nem adható azoknak, akik súlyos tojásfehérje allergiában szenvednek.

Sok fertőzés veszélyezteti az Afrikába utazókat, a rizikófaktorok pedig városonként eltérőek lehetnek. Ázsiában szintén fenyegetnek az ízeltlábúak által terjesztett betegségek, de a fertőzések szempontjából Közép- és Dél-Amerika sem biztonságos. Utazzunk az említettekből bármelyikbe is, a vírusos májgyulladás, a hastífusz, a veszettség és a meningococcus meningitis oltások beadatása indokolt.