Különleges helyek hazánkban!

Különleges helyek hazánkban!

július 10, 2019 Off By Polo Marco

Hazánkban rengeteg különleges hely és látnivaló található, amelyek a külföldi turistákat is csalogatják, viszont meglepő módon több állampolgárunk még nem is hallott ezekről a térségekről. Most bemutatunk egy párat, ahová mindenképp érdemes ellátogatnia azoknak, akik még nem jártak ezeken a területeken, akár még hétvégi programnak is kiválóak, hiszen mindig jó egy kicsit elszakadni a szürke hétköznapoktól. Akik pedig már ismerik, boldogan térnek vissza rendszeresen, mert ami szép az megunhatatlan.

Lássuk hát, melyek ezek a lélegzetelállító látványosságok?

A Bodókő nevű sziklán áll Boldogkő vára, amit Árpád-házi IV. Béla utasítására építtetett Tyba Ispán. Az ott található települést szintén a várról nevezték el. A híres ólomkatona kiállítás is itt tekinthető meg. Maga a vár gyönyörű, a kilátás sem mindennapi.

Az Aggteleki Nemzeti Parkban 273 barlang található, ebből 23 fokozottan védettnek van nyilvánítva. 1995-ben a térséget a világörökség részévé tulajdonították. A Baradla-Domica 25 km-es patakos barlang Szlovákiába is átnyúlik, a Szilicei-jégbarlang 503 méter tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, a Meteor-barlangban pedig szemügyre vehetjük hazánk legnagyobb föld alatti termét, ez a Titánok csarnoka, ahol hatalmas cseppkövek díszítik a falakat.

Fertőrákoson látogathatjuk a Püspöki Kőfejtőként ismert mészkőbányát, ahol 1948-ban hagyták abba véglegesen a bányászatot. Nagy kiterjedésű labirintusok és katlanok maradtak ott árván, ami ma már kulturális rendezvények helyszíne. Koncerteknek, színházi előadásoknak, illetve fesztiváloknak is helyet ad.

A somlói borvidék gyönyörű környezetben várja a finom és különleges borok szerelmeseit. Akik a csendre és a finom nedűre vágyódnak garantáltan feltöltődnek a vidéken. Megízlelhetjük a zamatos Juhfarkot, Olaszrizlinget, Furmintot, Szürkebarátot, ezek közül a leghíresebb a Juhfark, amit a nászéjszakák borának is neveznek, a legenda szerint, aki a nászéjszakán iszik belőle, fiú gyermeke fog születni. A csodás zöld övezetben, ami körbeöleli a tájat, rengeteg természetközeli szállás található, ahol vendégszerető emberek várják a lazítani vágyókat.

A somogyvámosi Krisna-völgy a Balatontól 30 km-re helyezkedik el, Kaposvár felé kell venni az irányt. Ligetekben, dísztavakban gazdag térség, több száz növény- és állatfajnak az otthona. Betekintést nyerhetünk a biokertészkedés rejtelmeibe is. Fenséges ételkülönlegességeket kóstolhatunk meg és, ami a legszebb az egészben, az a lakosokból áradó harmónia, valamint lelki béke, nincs olyan látogató, aki ezt ne érzékelné. Néhány óra alatt garantáltan fel lehet töltődni. A búcsú idején pedig nyüzsgés, pörgés várja az érdeklődőket.