Izgalmak a szabadulószobában!

Izgalmak a szabadulószobában!

október 2, 2019 Off By Polo Marco

A szabadulószobák napjainkban rendkívül felkapott és szórakoztató közösségi játékok, tele izgalmakkal és kiválóak arra, hogy összekovácsoljanak egy csapatot, baráti társaságot. A lényege az egésznek, hogy bezárják a játékosokat egy szobába, ami valamilyen témához kapcsolódik és különféle logikai és ügyességi feladatok megoldásával kell megtalálni a kiutat. A feladatra az esetek többségében 60 perc áll rendelkezésre, ami még jobban fokozza a hangulatot.

Mikor jelent meg az első szabadulószoba?

Az első ilyen játék San Joséban nyitotta meg kapuit egészen pontosan 2006-ban, majd felkapott lett Japánban és az Egyesült Államokban, innentől kezdve pedig szerte a világban. Hazánkban 2011-ben jelent meg az első, 2012-ben már hatalmas terjeszkedésnek indult. Az elején még elég volt pár kacat, ahhoz, hogy berendezzenek egy szobát, ma már megnőttek a fogyasztói igények, mivel a játékosok a történet részévé szeretnének válni, tehát sokkal összetettebb és érdekesebb kialakításra van szükség. Magyarországon jelenleg több, mint 150 szolgáltató működtet szabadulószobákat, viszont ebből nagyjából csak 20 figyel arra, hogy folyamatosan fejlődjön és terjeszkedjen. Külföldön már más a helyzet, ott mindenki igyekszik a tökéletes végeredményre, például Angliában az escape room Portsmouth, UK szobáit igencsak dicsérik az ott élő magyarok, de a helyi lakosok is szeretik. Külföldön a szabadulószobák nyitása nagyban eltér a Magyar szokásoktól, inkább a befektetői oldal kerül előtérbe. Éppen ezért van az, hogy amíg Magyarországon egy 4-6 fős csapat játéka kerül körülbelül 10.000 Ft-ba, addig külföldön ez az összeg inkább fejenként értendő.

Már fellelhetőek olyan több helyiségből álló szobák is, amelyeknek a lényege, hogy ugyanaz a történet, de többféle módon lehet végigjátszani. Ezen kívül vannak már egész napos játékok is, sőt sokan vállalják, hogy egy külső helyszínre szervezik meg az egészet. A szabadulószobák nagyszerű programnak bizonyulnak cégeknek csapatépítés céljából, baráti társaságoknak, családoknak, sőt még ajándék gyanánt is kiválóak.