Ismerjük meg hazánk egyik legszebb tájegységét!

Ismerjük meg hazánk egyik legszebb tájegységét!

június 17, 2020 Off By Polo Marco

Magyarország egyik legszebb természeti csodája a Megyer-hegyi tengerszem, ami az ország észak-keleti részén található, Sárospatak közvetlen közelében. A Megyer hegy, ami 303 m magas, vulkáni eredetű. A kemény kőzete malomkövek készítésére is alkalmas. A 15. században kőbánya is működött a területen, ami 1907-ben zárt be véglegesen. A bányából a vizet egy vízelvezető vágaton keresztül vezették el, aminek a mélyítését 1844-ben kezdték meg.  A fejtési gödörben maradt meg az a tó, amit ma tengerszemnek neveznek. Azokat a malomköveket, amelyeket itt bányásztak elsősorban gabonaőrlésre, érczúzásra alkalmazták, de nagy hasznukat vették paprikamalomban is. Ezek a malomkövek külföldön is meglehetősen keresettek voltak.

A tó legmélyebb része 6,5 m, a körülvevő sziklás hegyek pedig 70 m magasak. A tavat egy Malomkő nevezetű tanösvényen keresztül közelíthetjük meg, a séta közben a táj végig lehengerlő látványt nyújt. A túra során tájékoztató táblákon kaphatunk információt a környéken megtalálható növényzetről, állatvilágról, bányászatról és a terület kialakulásának történetéről. A csapadékvíz felgyülemlésével létrejött tengerszem sajátos botanikai világgal rendelkezik és rengeteg védett növényt tekinthetünk meg a tájegységen. Megtekinthetjük a bányaőr egykori barlangját, a sziklába épített kovácsműhelyet, továbbá láthatóak kibányászott malomkövek, valamint az ezek elszállítására kivágott kanyon is bejárható. A környéken jelentős szőlőültetvényt is szemügyre vehetünk. Az út vége eléggé meredek, de nem lehet eltéveszteni, mert a táblák egyértelműen jelzik, hogy merre kell tartanunk. A biztonságot az út menti korlátok teremtik meg, ahonnan nem érdemes letérnünk, mivel a sziklák széle morzsalékos és hatalmas a mélység alattuk.

A túrához okvetlen viseljünk olyan lábbelit, ami csúszásgátlóval van ellátva és azt is vegyük számításba, hogy kellően tartsa meg a lábunkat. Megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha mondjuk túrabotot is használunk. A vízzel telt kráter csodás látványosság kicsik és nagyok számára egyaránt.

Mikor látogatható a tengerszem?

A tengerszem az év bármely évszakában látogatható, de tavasszal és nyáron a legcélszerűbb nekivágni a kirándulásnak, hiszen ekkor a legszebb a táj, ráadásul télen a hó és jégtakaró miatt veszélyesebb.