Ismerjük meg a monori borvidéket!

Ismerjük meg a monori borvidéket!

május 20, 2020 Off By touristonline

Monor Pest megyében található, Budapesttől mindössze 25 km-re. Itt található a Kunsági borvidék, ami vasúttal és autóval is könnyen megközelíthető. A város észak-keleti részén helyezkedik el a Strázsahegy és több útvonalon is meg lehet közelíteni. A 300 hektáros területen megtalálható a Völgy-kút, egy forrás és a Téglagyári pincék. Az Alsó- és Felsőstrázsán találhatóak a legnagyobb szőlőterületek.

Hány pince található a területen?

960 pince helyezkedik el itt, kiváló helyszín családi vagy baráti összejövetelekre. A pincefaluban megtalálhatóak olyan épületek, amelyek nem lettek átalakítva és rendkívül értékesek építészetileg, ebből pontosan 98 van, ezen kívül vannak, amelyek fel lettek újítva, de ezek is nagyon értékesek. Az itt található házak és pincék 6 féle stílusban lettek megépítve.

A városban az a mondás járja, hogy nem lehet igazi monori az, akinek nincs a hegyen pincéje. Ebből adódik, hogy a tulajdonosok többsége főleg monori lakos. Már a 15. században megkezdték itt a szőlő- és bortermelést. Az 50-es években a TSZ irányította a szőlőtermelést, 1976-tól a Kossuth MGTSZ vette át a vezetést, jelenleg a Ker-Bor Kft. felügyelete alatt van a terület. Elsősorban Cserszegi fűszerest, Rajnai rizlinget, Olasz rizlinget, Muskotályt, Kékfrankost, Zweigeltet, Kadarkát, Kékportót készítenek és még gyümölcsfákat is termesztenek. Egy gazdálkodó 10-15 hektoliter bor termelésére képes. Csemegeszőlő-fajtákkal és borszőlő-fajtákkal egyaránt foglalkoznak.

A pincefaluban található présházépületek mentén létrehozták az Ezer Pince Szőlészeti Borászati Tanösvényt, ahol megismerkedhetünk a Magyar szőlő- és borkultúrával. itt található tájékoztató táblákon Magyar és Angol nyelven egyaránt olvashatunk információkat. Olvashatunk a szőlészeti és borászati munkálatokról, hagyományokról.