Hova menjünk síelni?

Hova menjünk síelni?

január 4, 2023 Off By Polo Marco

Ausztriában mindig találkozhatunk havas tájakkal a téli hónapokban, nem véletlen, hogy megannyi, remek kiépített sípályával is rendelkezik az ország. Az itt található sípályákon modern felvonók teszik még élvezetesebbé a felkapott téli sportot, amelyet kicsik és nagyon egyaránt örömmel űznek. Az osztrák sípályákon garantáltan megtapasztalhatjuk az igazi telet és kiélvezhetjük a havas táj szépségeit, miközben a nap sugarai is megvilágítják a gyönyörű tájat. A merészebbek éjszaka, a csillagos égbolt alatt is síelhetnek vagy éppen snowboardozhatnak egyes tartományokban, amit érdemes a sport szerelmeseinek kipróbálni, hiszen rendkívül különleges élményben lesz részük. A sípályákon éjszaka reflektorok segítik az ideális látási viszonyokat, de közben a környező táj misztikus és lenyűgöző, mintha valamilyen fantáziavilágban lennénk.

Stájerországban felkapott sípálya van, ami meglehetősen nagy, összesen 230 kilóméternyi területen helyezkedik el, ahol rusztikus alpesi kunyhókban is lehetséges szállást foglalni, ezek rendkívül hangulatosak, így hatalmas élményben lehet részük az ide látogatóknak.

Hasznos tippek a mélyhavas síeléshez…

A sítúrákat célszerű alaposan megtervezni és érdemes egy tapasztalt síoktatót is bevonni az egészbe. Bizonyos információkat is gyűjtsünk be, mielőtt neki vágnánk, ilyen például az időjárás előrejelzés, lavinajelentés, ezen kívül legyen nálunk lavina lapát, szonda, lavina légzsák, valamint lavina jeladó. A tapasztalatlan síelőknek javasolt részt venniük lavinatanfolyamokon, amit bármelyik alpesi iskolában megtehetnek, de némi szakirodalmat sem árt áttanulmányozni. Ausztriában több síterep is legalább 100 napig hóbiztos, még akkor is, ha hosszú ideig nem havazik, ugyanis ilyenkor hóágyúrendszerek veszik át a főszerepet és borítják be a tájat műhóval. A Keleti-Alpok királya a Großglocknert, ahol lélegzetelállító panorámában gyönyörködhetnek a síelni vágyók. Ennek a síterepnek a legmagasabb pontja 2430m, arról nem beszélve, hogy a Kals-Matrei volt az első hely Kelet-Tirolban, ahol volt mód a síelésre.

Ausztriába nem csak síelni szeretnek járni a Magyarok, hanem sokan át is járnak dolgozni, mivel kedvezőek a munkakörülmények és a munkabérek is elég jónak számítanak. Ausztriai munka magyaroknak mondhatni mindig akad, akár egy felkapott sípályán is találhatunk kedvező pozíciót.