Hogyan készüljünk és mit vigyünk magunkkal egy téli túrára?

Hogyan készüljünk és mit vigyünk magunkkal egy téli túrára?

február 15, 2023 Off By Polo Marco

A természetet igyekezzünk tisztelni és becsüljük meg azt az erdőt, amiben túrázunk, ezt az alapelvet nagyon fontos szem előtt tartanunk. Semmiképp se szemeteljük és ne hangoskodjunk, ezen kívül az élőlényeknek se ártsunk és a mások által elkészített objektumokat se rongáljuk. Legyen szó rövidebb vagy hosszabb túrákról, az ideális felszereléssel rendelkeznünk kell.

Erre figyeljünk a cipő kiválasztásakor…

Mivel a túrázások alkalmával elsősorban a lábunkat használjuk, ezért meghatározó szerepe van a cipő kiválasztásának. Rendelkezésre állnak rövid és hosszú szárú túracipők is, amelyeket szakboltokban is beszerezhetünk. A rövidebb szárú cipők tekintetében használjunk Kamáslit, de hosszabb szárú cipőkhöz is felvehetjük. A szimpla edzőcipők nem bizonyulnak jónak egy túrához, főleg a felfagyott, jeges szakaszokon, ezek a típusú lábbelik talpkiképzésük miatt veszélyesek lehetnek, ráadásul könnyen fel is törhetik a lábunkat.

Zokni választásnál is ügyeljünk néhány szempontra…

Nem csak télen, hanem nyáron is célszerű vastagabb zoknit felvennünk, olyat, ami légáteresztő, hogy a lábunk jól szellőzzön. A zokninak túl kell érni a cipő szárán is. Fontos, hogy a lábujjunkat is tudjuk mozgatni a zokniban.

Milyen legyen a túraruházatunk?

A túraruházatnak ugyancsak meghatározó a szerepe, igyekezzünk rugalmas anyagból készült öltözetet választani, amelyekben könnyedén tudunk mozogni. A kemény, farmer anyagok erre a célra egyáltalán nem alkalmasak, mivel nehezítik a mozgást, de semmilyen feszes típusú nem jó a túrázásokhoz. Törekedjünk arra, hogy öltözékünk réteges legyen. Aláöltözetnek lehetőleg testhez simuló, vékonyabb darabokat válasszunk, ami az izzadságot elvezeti. A középső réteg legyen a hőszigetelő, a polar és a thermo anyag is kiváló lehet. A felső réteget válasszuk úgy meg, hogy védjen a széltől, hótól és esőtől, nyáron pedig a napsugárzástól. A téli kabátok nagy része ellenáll a csapadéknak, hosszabb túra esetén a váltás aláöltözet is javasolt. Ma már számos férfi és női ruha webshopban megtalálhatjuk az ideális túraöltözetet.

Nézzük hát, hogy mit vigyünk magunkkal a téli túrákra…

A hátizsákban mindig legyen víz és lehetőleg hőtárolós termoszban tea is. Táplálékot is okvetlen pakoljunk el, ez lehet szendvics, csoki vagy gyümölcs. Gyógyszerek is álljanak a rendelkezésünkre, valamint kötszer, ragtapasz és fertőtlenítő. Túrabot és tűzgyújtó szerszám is jó, ha van, ezen kívül lényeges, hogy az erdőbe semmiképp se induljunk el feltöltött telefon nélkül.