Hogyan készítsünk jó fotókat egy utazás során?

Hogyan készítsünk jó fotókat egy utazás során?

március 24, 2021 Off By touristonline

Utazni rengetegen szeretnek, nyáron sokan töltik el szabadságukat valamilyen egzotikus országban. Az effajta utazások nagy kalandot jelentenek és jellemzően úgy érezzük, hogy az idő is gyorsabban telik. A nagyobb kaliberű utakat célszerű a kitűzött dátum előtt hónapokkal lefoglalni, a jó ajánlatok viszonylag hamar elfogynak. Olyan csomagot a legjobb választani, amelynek az ára tartalmazza a szállást, az étkezést, az oda-vissza utat, valamint azt, hogy hány éjszakáról van szó. Bárhová is menjünk, látnivalók, híres helyek mindenhol vannak, ezért okvetlen vigyük magunkkal az okostelefonunkat vagy egy fényképezőgépet, hogy élményeinket megörökítsük. A nyaralások, utazások alkalmával megörökített képeket jó érzés a későbbiekben visszanézni és felidézni az emlékeket. Azonban nem mindegy, hogy a felejthetetlen pillanatainkat miként és milyen minőségben fotózzuk, a homályos képekkel nem lehet mit kezdeni.

Mi kell a jó képek készítéséhez?

Napjainkban már az okostelefonunkkal is készíthetünk kiváló képeket, ám jobbnak bizonyulnak a fényképezőgépek. Ez azért van, mert a gépek normális méretű képérzékelővel rendelkeznek, sokkal tágabb színtartományt biztosítanak, nagyobb a bemozdulásvédelmük és a beállítási lehetőségek is szélesebb körűek. A fotózás során ügyelni kell a helyes vízszintre, ehhez tartsuk megfelelő pozícióban a fényképezőt. A színekre sem árt összpontosítanunk, inkább a kellemesre törekedjünk és ne a harsányakra. Utólagosan ne színezzük túl a fotót, az interneten rengeteg olyannal találkozhatunk, amelyek egyáltalán nem tűnnek természetesnek. A képmanipuláció bizonyos helyzetekben előnyös, ha kiszeretnénk javítani egy kisebb hibát, ami mondjuk a lencsére került piszokfolt miatt alakul ki, de túlzásokba azért ne essünk. A szűrő szerencsés tulajdonsága, hogy képes megszűrni a polarizált sugarakat, ezáltal lehetséges például a víz alatti világot láthatóvá tenni.

Utazás és a tárgyfotózás során az sem mindegy, hogy a nap mely szakaszában készítjük a képeket. A reggel lefotózott képek teljesen más hangulatúak, mint amelyeket délután vagy este készítünk. A tengert a délutáni órákban javasolt megörökíteni, nagyjából dél és kettő óra között, mert ekkor hatolnak a legmélyebbre a nap sugarai, az épületekről pedig a délelőtti órákban, vagy kora este készíthetünk ideális fotókat, mert az árnyékolás ekkor alakul kedvezően.