Hogyan készítsük fel az autót egy hosszabb útra?

Hogyan készítsük fel az autót egy hosszabb útra?

január 26, 2022 Off By touristonline

Az autóban ülők biztonságáért felelősséget kell vállalnunk és úgy megszervezni az autós nyaralást, hogy az autó is teljes mértékben biztonságos legyen műszakilag is. Ha lerobbanunk az utazás során, mert nem vettük a fáradságot, hogy ellenőriztessük a gépjárművet, az nem csak nagyobb kiadásokat jelent, de az élményt is elrontja. Az autó bizony megérzi a hosszabb utat, teljesen máshogy reagál egy pár száz km-es útra, mint egy 1000-en felülire. Éppen ezért az alapvető karbantartás szabályait bizony ilyenkor is be kell tartanunk. Az utazást megelőzően lehetőleg már egy hónappal meg kell ezt ejtenünk, mert ha valami cserére szorul, az több időt is igénybe vehet, ráadásul a szervizbe se kaphatunk egyből időpontot és még a szervizben dolgozónak is be kell szereznie az adott alkatrészt.

Okvetlen ellenőrizzük az olajszintet, ami ha csökken, akkor pótoljuk az eredetivel. A pollenszűrők cseréjére is ügyeljünk, a régieket lehetőleg kérjük el a szerviztől. Fontos szerepet kapnak a folyadékszintek is, amelyek ha alacsonyak, ki kell derítenünk, hogy miért, mert annak oka van. A fékfolyadék, hűtőfolyadék, kormány szervó folyadék egyaránt nagyon fontos. Minden esetre legyen nálunk mindegyikből tartalék, hogy pótolni tudjuk, ha észleljük, hogy valamelyik csökken utazás közben. A szerelőt is megkérhetjük, hogy ellenőrizze ezeket és mutassa meg nekünk is, hogy miként kell megtenni. Az ablakmosó folyadékról se feledkezzünk meg, ennek is jelentős a szerepe. Szélvédő mosónál fontos szempont, hogy az évszaknak megfelelőt válasszuk, ugyanis a téliek úgylettek kifejlesztve, hogy még véletlenül se fagyjanak meg.

Mit tegyünk a fékkel és a gumiabroncsokkal?

A fékek és a gumiabroncsok átvizsgálása is meglehetősen fontos, főleg, ha zaj vagy kopás is észlelhető. Az utasok biztonságát veszélyeztetheti egy eldurrant gumiabroncs. Ráadásul a fék sem egyik pillanatról a másikra adja meg magát. Például egy Ford szerviz szerelője 10 perc alatt képes megmondani, hogy még hány kilométer teljesítésére képesek. Az említetteken kívül a világításra is vessünk pillantást, elképzelhető, hogy ki kell cserélni valamelyik izzót.