Ennio Morricone 90 éves!

január 16, 2019 Off By Polo Marco

Olaszország kultúrája világhírű. Az olasz zenét szinte mindenki szereti, fantasztikus művészek, énekesek, zeneszerzők, karmesterek folyamatosan életre szóló élményeket adnak a közönségnek. A 90 éves Ennio Morricone ismét meglepi a tisztelőit. Turnéra indul és 2019- január 23-án Budapesten lép fel. Egy soha vissza nem térő téli koncerttel fogadja a rajongóit.

Ennio Morricone magánélete…

Ennio Morricone nagyon szegény olasz családba született. Hat évesen kezdett el zenével foglalkozni. Konzervatóriumba járt és már nagyon fiatalon helyettesítette apját. A magánélete mindig rendkívül kiegyensúlyozott volt. Feleségével 1956-ban kötött házasságot, négy gyermekük született. Ma is boldogan élnek Olaszországban; együtt vesznek részt a művész minden koncertjén.

Ennio Morricone életművéről röviden…

Ennio Morricone minden ismert európai művészeti díjat, kitüntetést megkapott, illetve a Francia Becsületrend lovagja. Amerikában két Oscar díjat, számos Arany Glóbuszt, valamint Grammy díjat nyert. Minden idők egyik legismertebb komponistája, aki több mint 550 film zenéjét szerezte. Pályája elején együttműködött az akkor világhírű Sergo Leonéval, és Bernardo Bertoluccival. Koltai Lajossal is dolgozott.

Világhírnevét az egyedisége, az óriási teherbírása és a hangszerelése alapozta meg. Több alkalommal készült film úgy, hogy Morricone zenéje alapján rendezték meg a jeleneteket. Az egyedi tudású művész sokszor komponált zenét a forgatókönyv tartalmának pontos ismerete nélkül.

Filmjeiben olyan ritkán használt hangszereket szólaltatott meg, mint a szájharmonika, pánsíp vagy a harang. De nagyon kedvelte az elektromos gitárt.

Igaz, hogy legtöbben a western filmekhez szerzett zenéit ismerik, azonban Ennio Morricone szinte minden egyéb műfajban alkotott. Egyedi alkalmakhoz, az 1978-as argentínai labda rugó világbajnoksághoz írt himnuszt, valamint 2015-ben misét komponált Ferenc pápa tiszteletére.