Egy kellemes novemberi program

Egy kellemes novemberi program

október 30, 2019 Off By Polo Marco

Nemsokára elérkezik november és persze ebben a hónapban is ugyanolyan fontos a kikapcsolódás és a feltöltődés, de a hideg időjárás és a rövid nappalok miatt bizony nem maradhatunk a természetben, a szabad levegőn. De semmi baj nincs ezzel, hiszen ebben a hónapban is számos feltöltődési lehetőség közül válogathatunk. Ilyenkor is várnak bennünket a különböző gasztronómiai élmények. Novemberben egy tradicionális lakomán, a Márton napi libalakomán is részt vehetünk.

Márton napi liba lakomának nagyon régi hagyománya van. Minden év novemberében megrendezik. Jelképezi, hogy erre az időszakra már véget értek a mezőgazdasági munkálatok, az új bor is elkészült, ezért jutalmul az uraságok egy libát is adtak a jobbágyoknak. Ezeket a libákat ilyenkor fogyasztották el. Vallási szempontból is jelentős szerepe van az ünnepnek, hiszen a Karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtt tartják.

A Márton napi liba lakoma azonban ma is nagyon népszerű. A fővárosban és a kisebb vidéki településeken is részt vehetünk számos olyan rendezvényen, ahol a libából készült finomságokkal és finom borokkal fogadják az érdeklődőket. Novemberben számos hétvégén szerveznek ilyen rendezvényeket, tehát akár több helyen is megkóstolhatjuk a libakülönlegességeket. De számos olyan éttermet, vagy wellness hotelt találhatunk, ahol erre a napra különleges libalakomával várnak.

Milyen libaételeket fogyaszthatunk el ezeken a rendezvényeken?

A libából nagyon sokféle finomságot készítenek a szakácsok. A legkedveltebb talán a mája. Rendkívül hatalmas, ízletes és omlós, amelyet a liba nyakáról lehúzott bőrbe töltve is fogyaszthatunk. Ez egy igazi ételkülönlegesség. A liba húsából készülhet nagyon finom leves, de általában jól átsülve párolt káposztával együtt tálalva ajánlják. Nagyon népszerű a frissen sült liba tepertő és a belőle készült pogácsa is. Otthonunkban is készíthetünk belőle különleges fogásokat.

Egyszerű libamell recept

Egy libamellre, sóra, borsra, liba zsírra és vízre lesz szükségünk. Először is alaposan mossuk meg a liba melleket, majd irdaljuk be a bőrét, fűszerezzük sóval és borssal, és forró olajon pirítsuk át a mell mindkét oldalát. Ezek után öntsünk egy kis vizet a serpenyőbe és fedő alatt pároljuk, amíg a hús megpuhul. A liba melle vastag, ezért olyan másfél két órára lesz szükségünk a pároláshoz.