Barangolás Szilvásváradon!

augusztus 7, 2019 Off By Polo Marco

A Bükki Nemzeti Parkban található Szilvásvárad, csodás természeti környezetben. Rendkívül sokan látogatnak el ide, hiszen megannyi látnivaló van a területen és még erdei vasúton is utazhatunk. Ez hazánk harmadik leghíresebb kisvasútja, ugyan nem egész 5 km a hossza, de a Szalajka-völgyben fut, ami csodás környezetben helyezkedik el.

Szilvásváradot számtalan csodás látnivalóval találkozhatunk.

Kisvasút történelme…

Lovag Wessely Károly építette, hogy a bükki fakitermelést megkönnyítse. Később őrgróf Pallavicini Alfonz lett a tulajdonosa. 1953-tól szállítanak utasokat is, a teherszállítás pedig 15 évvel később szüntették meg, innentől kezdve a fát, mészkövet és a vasércet teherautókon szállították. Ezután jelentősen megnövekedett a turistaforgalom, 1978-ban több mint 175 ezer főt regisztráltak, azóta átlagosan évente legalább 200 ezer fő az érdeklődők száma.

A Szalajka-völgy mesés kiránduló hely, nem kevés természeti és kulturális nevezetesség is megtekinthető a környéken. Az egyik legszebb látványosság a Fátyol-vízesés, ahol 17 méteres távolságban zúdul le a víz. A vízpermet fehéres árnyalatát pedig a magas kalciumkarbonát-tartalom okozza.

Megtekinthető az Istállós-kői ősemberbarlang is, ez a Bükk második legterebélyesebb csúcsa alatt található. A településen felkereshető az Orbán-ház, ahol az itt talált leleteket őrzik.  A régészek barlangi oroszlán és gyapjas mamut csontjait is megtalálták a ma már védettnek kinyilvánított barlangban.

A Kallapat-hegyi Milleniumi kilátó a patakvölgytől mindössze fél órás sétával érhető el, érintve a tanösvényt.

Amit nem érdemes kihagyni…

A patakok vizében tenyésztett pisztrángokat mindenképp érdemes megkóstolni. egészségesek és nagyon finoman elkészíthetőek. Az itt elkészített halak meg sem közelítik a mélyfagyasztottak, vagy más egyéb helyen szerzett halak ízét.

Amennyiben kifogytunk a programokból látogassunk el az erdei kalandparka, ahol nyáron bobozni télen pedig síelni is lehet.