Utazni és dolgozni egyszerre? Lehetséges!

Utazni és dolgozni egyszerre? Lehetséges!

április 26, 2023 Off By Polo Marco

A mai digitális korban egyre népszerűbbé vált a távmunka, amely lehetővé teszi, hogy az emberek a világ bármely pontjáról dolgozhassanak, mindössze egy laptop és egy internetkapcsolat segítségével. Ennek eredményeképpen egyre többen keresik a módját annak, hogy az utazás iránti szeretetüket és a szakmai kötelezettségeiket összekapcsolják. Ez egy új trend, gyakorlatilag a “munkával egybekötött nyaralás”  kialakulásához vezetett.

Sokan megtalálták már a módját, hogy munka mellett utazhassanak, nézzünk néhány tipet, hogyan tehetjük ezt meg….

Az utazás és a munka napjainkban tehát összekapcsolódik és egyre több ember választja a digitális nomád életmódot, vagy az ingázást. Magyarországon is egyre népszerűbbek ezek a lehetőségek, ezért érdemes alaposan körbejárni a témát. Fontos az utazást a munkarendünkhöz igazítani, de ügyeljünk az időbeosztásra is, lehetőleg úgy tegyük meg, hogy maradjon idő a városnézésre, felfedezésre és pihenésre. Az is fontos, hogy előre megtervezzük a feladatainkat és a határidőket, így utazás közben is gördülékenyen tudunk majd haladni. Az úti cél kiválasztásakor vegyük figyelembe az internet-hozzáférés lehetőségét és az időzóna különbségeket, így nem kell aggódnunk az ezekkel kapcsolatos konfliktusok miatt. Azoknak, akik szeretnek sokat túrázni, célszerű hegyvidéki területre utazniuk, az ausztriai munka magyaroknak például kimondottan remek lehetőségeket tartogat minden szempontból.

A digitális nomád életmódnak ezáltal egyre többen látják az előnyeit, például nem kell minden nap az irodában ülniük. Az előnyök közé tartozik még, hogy  rugalmasabban tudják beosztani az idejüket, így akár a világ másik felén is dolgozhatnak. A digitális nomádok számára fontos azonban a stabil internetkapcsolat és a megfelelő munkakörnyezet.

Amennyiben a távmunkában olyan kollégákkal vagy ügyfelekkel dolgozunk, akik más időzónában élnek, ügyeljünk arra, hogy munkarendünket ennek megfelelően igazítsuk. Ez az időeltolódástól függően jelentheti a munka korábbi vagy későbbi megkezdését. Ha hosszabb utat tervezünk minden igyekezzünk átbeszélni a munkáltatóval, egyezzünk meg, hogy távmunkában, részmunkaidőben fogunk-e dolgozni és a szabadságokat is ugyanúgy egyeztessük. A legfontosabb, hogy világosan kommunikáljunk a vezetőséggel a terveinkről és arról, hogy milyen értéket tudunk nyújtani a vállalatnak, akár utazás közben is.

Utazás közben kereshetünk coworking irodát is, ami napjainkban egyre népszerűbb, a digitális nomádok meglehetősen kedvelik ezeket, mivel megbízható internetkapcsolatot kínálnak és még számos más egyéb hasznos dolgot.