Milyen különbségek vannak a műtermi és a természetben történő fotózás között?

Milyen különbségek vannak a műtermi és a természetben történő fotózás között?

június 16, 2021 Off By touristonline

A fotós szakma összetett, a szakembereknek alaposan meg kell tervezniük a fotózások menetét. A fotós szakmán belül is vannak külön területek, tehát  megkülönböztetünk ingatlan-épület fotózást, természet, tárgy és portré fotózást. Mindegyik területnek meg vannak a maga szépségei, érdekességei és persze nehézségi fokozatai. A fényképezőgép természetesen mindegyik esetében központi eszköz, de az egyéb felszerelések eltérhetnek egymástól. Ami még mindegyiknél számít, az a fotós hozzáértése, kreativitása és az eddig megszerzett tapasztalata.

Hogyan zajlik a műtermi fotózás?

A műtermi fotózás, ahogy a nevében is benne van, egy zárt teremben megy végbe, ahol a fotóson kívül más személyzet is tartózkodik. A műtermi fotózás több óráig is eltarthat, de annyira élvezetes az egész esemény, hogy az idő csak úgy elrepül. A fotóstúdióban, legyen az akár egy portréfotózás, családi vagy kismama fotózás, jellemzően több háttér közül is választhatunk, a fotós pedig ehhez mérten szervezi meg a fotósorozat témáját. Egyébként jó tudni, hogy a folyamat megkezdése előtt a szakember részletesen egyeztet az alanyokkal és teljes mértékben átbeszélik, hogy mikor mi fog történni, ráadásul ez azért is jó, mert a profinak van módja megismernie az érintettek személyiségét, ez pedig nagyban elősegíti a munkáját. A műtermi fotózásokon a legtöbb helyen fodrász és sminkes is a résztvevők rendelkezésére áll, sőt van, ahol ruhák, jelmezek közül is választhatunk. Nagyon fontos megjegyezni, hogy hallgassunk a szakemberre és menet közben fogadjuk meg a tanácsait, például úgy pózoljunk, ahogyan azt ő javasolja.

Mi a menete a természet fotózásnak?

A természet szépségeit nappal és éjjel egyaránt meg lehet örökíteni, attól függ, hogy pontosan mi is a cél. Egy erdőben, réten vagy a hegyekben lehet kiváló felvételeket készíteni a tájról és a növényzetről, többeknek még az állatvilág mozzanatait is sikerül lencsevégre kapniuk. Míg a műtermi fotózás esetében számos felszerelés van az adott helyiségben, a természetben történő fotók készítéséhez csupán pár darabra van szüksége a szakembernek. Itt a napszakok fényviszonyai adják meg a képek hangulatát, nem pedig a világításért felelős berendezések, fények. Ami közös a két típusú fotózásban, az a végeredmény, aminek tökéletesnek kell lennie, így az ügyfelek is maradéktalanul elégedettek lesznek.