Keressük fel a Pál-völgyi-barlangot!

Keressük fel a Pál-völgyi-barlangot!

február 27, 2019 Off By Polo Marco

Már néhány hete ragyogóan süt a nap, emiatt egyre többen vágyunk a szabadba. Sajnos azonban a táj kopár, az időjárás kiszámíthatatlan, ezért érdemes alaposan átgondolnunk az úti célt. Nagyon jól érezhetjük magunkat a barlangokban, szélvédett, csapadékmentes, állandó hőmérsékletű területeken sétálhatunk.
A fővárosban élők rendkívül szerencsés helyzetben vannak, hiszen utazniuk sem kell. Budán a csodálatos Pál-völgyi-barlangrendszer télen is várja az érdeklődőket.

Miért nézzük meg mi is ezt a csodálatos cseppkőbarlangot?

A Duna- Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó, fokozottan védett természeti látványosság Magyarország legnagyobb kiterjedésű barlangja. Eddig összesen 31 km hosszú járatot tártak fel, de a turisták csupán 500 méteres szakaszt látogathatnak. 1904-ben fedezték fel, ma is csodálatos látnivalókkal várja az érdeklődőket. A barlang rendkívül gazdag állatokra emlékeztető cseppkőképződményekben, egyedi szépségű szikla alakzatokban, csillogó kalcitkristályokban, illetve hévíz által képzett oldásformákban. A barlangrendszer akusztikája egyedülálló, valamint az állatvilága is híres. Denevérekről márciusban szervezett programokon szerezhet részletes tájékoztatást.

Mit tegyünk a látogatás előtt?

Mivel a legtöbb járat magas és széles folyosókból áll – csupán néhány meredek szakasza van, ezért kényelmesen bejárható. A hőmérséklet kellemes, így elegendő megszokott utcai ruházatot viselni. A biztonságos gyaloglás miatt szükség van megfelelő cipőre. Ajánlott egy jól bevált, a bokát stabilan tartó túra bakancsot viselni.

Kik látogathatják ezeket a cseppkőbarlangokat?

A barlangot családok, kisebb- nagyobb közösségek, túra- és nyugdíjas klubbok, kiránduló csoportok előzetes bejelentkezés után kereshetik fel. A fenntartók meghatározott időközönként szerveznek vezetett túrákat, így a barlang önállóan is látogatható. Gyermekeknek a belépéskor minimum öt évesnek és legalább 115 cm magasnak kell lennie.