A Zólyomi várkastély története

szeptember 27, 2018 Off By Polo Marco

Szlovákia a kisebb területű európai országok közé tartozik. Szépsége magával ragadó. Gyönyörű tájegységek és szebbnél- szebb városok és falvak is találhatóak itt. Egyik ilyen település Zólyom.

Zólyom Besztercebánya kerületben a Garam folyó kanyarulatában található, már több évszázada lakott terület, hiszen a XI. században épült itt az első vár. Ez a vár megsemmisült. Azonban Nagy Lajos építtetett egy másik várat, amely ma is a város egyik legismertebb látványossága.

Miről híres a Zólyomi várkastély?

A Zólyomi várkastély ma múzeumként működik. A 14. századi alapítása óta több alkalommal is átépítették. A 15-16. században az oszmán fenyegetés indokolta az átépítést. Ekkor várfalakkal, lőrésekkel és bástyákkal erősítették meg a vár védelmi funkcióját. A megújulás a stílust is érintette. A vár reneszánsz lett, és túlélte a török vészt.

A 17.században a kor uralkodó stílusához a barokkhoz méltóan alakították át a várat. Kisebb termeket építettek ki az első emeleten. Majd a 18. század végén gótikus kápolnákkal egészítették ki az építményt. Ekkor nyerte el a vár ma is látható formáját. Ezek után már csak a Műemlékek Országos Bizottsága végezte el a szükséges átalakításokat. A restauráció során mindig figyeltek arra, hogy megőrizzék a vár 19- századra kialakult stílusát.

Mivel fogadja a látogatókat ma a Zólyomi kastély?

A Zólyomi kastély ma a vár történetének minden korszakából tartalmaz értékes és egyedülálló emlékeket. A legrégebbi tárgyak a földszinten találhatóak meg. Eredeti gótikus stílusú szárnyas oltárok, valamint főoltári szobrok láthatóak itt.

A Zólyomi várkastélyban gyűjtötték össze az úgynevezett Szlovákiai ikonokat. A középkorban jelen lévő görög, ortodox katolikus közösségek festmények is megtalálhatóak a várban.

A vár bemutatja a 16- 19. században uralkodó európai festészeti stílusokat is. A manierizmus mellett barokk, klasszikus stílusú festményeket láthatnak. Csendéleteket, portrékat és nagy méretű történelmi illetve bibliai témákat feldolgozó ikon gráfiákat állítottak ki ebben a várban.