Hogyan relaxáljunk télen?

Hogyan relaxáljunk télen?

december 15, 2021 Off By Polo Marco

Télen, a hideg beköszöntével, sokakat vonz a szaunázás, aminek rengeteg jótékony hatása van egészségünk szempontjából, tehát a szauna nem csak egy egyszerű wellness-szolgáltatást jelent. A szaunázás gyakorlatilag egy sokkterápia, ami a szervezetünk alkalmazkodóképességét próbára teszi, ugyanis a forró légfürdőt, jeges vizes merülés követi. Az extrém hatás lehet, hogy egyeseknek ijesztően hangzik, ám az igazság az, hogy mindez hozzájárul egészségünk megőrzéséhez és olyan funkciók is aktivizálódnak a szervezetünkben, amelyek eddig nem működtek.

A szaunázás felel az immunrendszer beindításáért is…

A vérkeringés élénkebbé válik a meleg levegő hatására. A szaunában elkezdünk verejtékezni, ezáltal a szervezetünkből a méreganyagok folyamatosan távoznak. Hő hatására a szervezetünk öngyógyító képessége is erősödik, ráadásul a folyamat az anyagcserét is beindítja. A szauna melege az endorfin termelést is beindítja, ami csökkenti a stresszes állapotot és javítja a közérzetet, ennek köszönhetően az éjszakai alvás is pihentetőbb lesz. A forró levegő és a jeges víz kombinációja egyéb pozitív hatásokat is gyakorol a szervezetre, kitágítja például az ereket, ezzel javítva a keringést, valamint regenerálja az ereket. A szauna a kötőszövetek rugalmasságát is növeli, ezáltal a bőrünk feszesebb lesz.

A szaunázás segít a megfázás leküzdésében, nagyban enyhíti a kellemetlen tüneteket. A forró levegő mélyen behatol az izomzatba és már pár perc elteltével érezhetjük, hogy a testünk ellazul. Az ízületi fájdalmakat is enyhíti, segít az izomláz elkerülésében, nem véletlen tehát, hogy a sportolók jelentős része is rendszeresen szaunázik.

Relaxáció szempontjából télen remek választás a szauna, meglehetősen pihentető a rohanó hétköznapok során. Egy háztartásnak is lehet saját szaunája, de fontos, hogy a kivitelezésre megbízható céget találjunk. Szauna építés előtt a szakemberek alaposan felmérik a területet és minden fontos dolgot egyeztetnek a tulajdonosokkal.