Hogyan óvjuk meg autónk fényezését?

Hogyan óvjuk meg autónk fényezését?

február 28, 2023 Off By Polo Marco

Akik teljes mértékben odafigyelnek az autójukra, azok még a hideg idő beköszöntése előtt szemügyre veszik a gépkocsi fényezését. Ahogy 10 fok környékére esik le a hőmérséklet, az ápolószerek besűrűsödnek és a használatuk korlátozottá válik.

Először is célszerű felkeresni egy kézi autómosót, hiszen a természetes szennyeződésektől, mint például a rovartetemek vagy madárürülék, meg kell tisztítani a gépkocsit, ellenkező esetben a lakkfelületbe maródhatnak és még karcolásokat is hagyhatnak maguk után, ezáltal hajszálrepedések is kialakulhatnak. A fényezést nem csak a rovarok maradványai károsíthatják, hanem például a kavicsfelverődések is, de nyomot hagyhat a felületen például az autómosók automatáinak a keféje is. A felületen keletkezett sérülések, valamint repedések könnyen eltávolíthatóak a felső lakkrétegből polírozó viasz segítségével. Az ápolószert lehetőleg puha szivacs segítségével távolítsuk el, lehetőleg körkörös mozdulatokkal.

Mit tegyünk a mélyebb sérülésekkel?

A mélyebb sérülések, amelyek már a bázis lakkfelületeket is érintették, komolyabb eszközöket igényelnek, elképzelhető, hogy a teljes lakkfelület javításra szorul. A polírozás után a lakkfelület konzerválásához, elképzelhető, hogy egy második viaszréteget is fel kell vinni. Ez azért is jó, mert nem csak fényességet kölcsönöz a lakknak, hanem védi is az újabb sérülésektől. Ezt követően megfigyelhetjük, hogy a madárürülék sem tapad meg olyan könnyen a felületen és nagyban csökken a lehetősége a mélyebb sérüléseknek. A viaszréteg télen óvja a gépjármű felületét a jégtől és a sózástól is, ami rendkívül fontos.

Az alapos lakkfelület polírozása általában két és fél órát tart még egy kompakt gépjármű esetében is, annak érdekében, hogy ne unjunk bele célszerű felosztani a karosszéria felületét és ennek megfelelően végezni a munkálatokat.

Egy szépen kifényezett gépjárműre sokan felkapják a fejüket, sajnos a tolvajok is kipécézhetik maguknak, ezért meghatározó szerepe van a megfelelő gépjárművédelemnek, például rendkívül hasznos lehet egy GPS nyomkövető, amivel nyomon követhető az eltulajdonított jármű, így nagyobb eséllyel és gyorsabban kerül vissza eredeti tulajdonosához.