Hogyan épül fel egy éttermi konyha?

Hogyan épül fel egy éttermi konyha?

december 14, 2022 Off By Polo Marco

Az éttermi konyha felépítése rendkívül fontos a hatékony és biztonságos működés érdekében. A konyha felépítése lehetővé teszi az ételek elkészítését, tárolását és szállítását, valamint biztosítja a higiénikus munkakörülményeket.

Az elegáns elrendezésű ipari konyhák minden olyan éttermi berendezést tartalmaznak, amelyekre a szakácsoknak pontosan  szükségük van, ezek jellemzően elengedhetetlenek egy étterem sikeréhez. Akár éttermet nyit, akár egy második éttermet nyit, vagy egy meglévő éttermet újít fel, a jó éttermi konyha tervezés nem egyszerű feladat, ráadásul nagy szakértelmet igényel.

Az olyan technológiák, mint például a konyhai kijelzőrendszerek, amelyek inkább segítik, mint akadályozzák a konyhai munkafolyamatokat, tízszeresére növelhetik a hatékonyságot, de ezen kívül még sok mindent figyelembe kell venni az éttermi konyha kialakításakor. Feltétlenül szükséges, hogy a séfje részt vegyen a tervezési folyamatban, hiszen ő tudja, hogy milyen berendezésekkel tud a lehető legjobban dolgozni és azt is ő állapíthatja meg a legjobban, hogy mennyi helyre van szüksége, plusz az is fontos szempont, hogy a séfen kívül még hányan fognak ténykedni egyszerre a konyhában.A legfontosabb inputot tehát a séftől, szakácsoktól szerezhetjük be. Étlap nélkül nincs konyha, ezért a tervezési folyamat középpontjában a menüfejlesztésnek kell állnia.

Kerülje a túlzsúfoltságot…

Készítsen egy listát a menüben szereplő összes ételről és az egyes ételekhez tartozó konkrét hozzávalóról. Ezután írja le az egyes menüpontok elkészítésének lépéseit, beleértve azt is, hogy mikor milyen eszközöket kell használni. Ez az információ segíthet eldönteni, hogy hol helyezze el a sütőket, előkészítő állomásokat stb.
Azt mindenképp vegye figyelembe, hogy a konyhák gyorsan zsúfolttá válhatnak.

Az éttermi konyhák általában három fő részből tevődnek össze: az előkészítő részből, a főzőrészből és a mosogatórészből. A konyha állhat több helyiségből is, így az ételek elkészítésének különböző szakaszai teljesen máshol történhetnek.

Az előkészítő részben találhatók a konyhában dolgozók által használt munkalapok és tárolók, valamint a hűtő- és a fagyasztóberendezések. Itt történik az ételek előkészítése, például a zöldségek pucolása és vágása. Az előkészítő helyiségeknek általában hűvösnek és száraznak kell lenniük, hogy az élelmiszerek megfelelően tárolhatóak legyenek.