Hogyan épül fel egy éttermi konyha?

Hogyan épül fel egy éttermi konyha?

december 14, 2022 Off By Polo Marco

Az éttermi konyha felépítése rendkívül fontos a hatékony és biztonságos működés érdekében. A konyha felépítése lehetővé teszi az ételek elkészítését, tárolását és szállítását, valamint biztosítja a higiénikus munkakörülményeket.

Az elegáns elrendezésű ipari konyhák minden olyan éttermi berendezést tartalmaznak, amelyekre a szakácsoknak pontosan  szükségük van, ezek jellemzően elengedhetetlenek egy étterem sikeréhez. Akár éttermet nyit, akár egy második éttermet nyit, vagy egy meglévő éttermet újít fel, a jó éttermi konyha tervezés nem egyszerű feladat, ráadásul nagy szakértelmet igényel.

Az olyan technológiák, mint például a konyhai kijelzőrendszerek, amelyek inkább segítik, mint akadályozzák a konyhai munkafolyamatokat, tízszeresére növelhetik a hatékonyságot, de ezen kívül még sok mindent figyelembe kell venni az éttermi konyha kialakításakor. Feltétlenül szükséges, hogy a séfje részt vegyen a tervezési folyamatban, hiszen ő tudja, hogy milyen berendezésekkel tud a lehető legjobban dolgozni és azt is ő állapíthatja meg a legjobban, hogy mennyi helyre van szüksége, plusz az is fontos szempont, hogy a séfen kívül még hányan fognak ténykedni egyszerre a konyhában.A legfontosabb inputot tehát a séftől, szakácsoktól szerezhetjük be. Étlap nélkül nincs konyha, ezért a tervezési folyamat középpontjában a menüfejlesztésnek kell állnia.

Kerülje a túlzsúfoltságot…

Nincsen helye itt téli dekorációnak. Csak az kerülön a konyhába amit használnak. Legyen egy lista a menüben szereplő összes ételről és az egyes ételekhez tartozó eszközökről. Ez az információ segíthet eldönteni, hogy hol helyezze el a sütőket, előkészítő állomásokat stb.
Azt mindenképp vegye figyelembe, hogy a konyhák gyorsan zsúfolttá válhatnak.

Az éttermi konyhák általában három fő részből tevődnek össze: az előkészítő részből, a főzőrészből és a mosogatórészből. A konyha állhat több helyiségből is, így az ételek elkészítésének különböző szakaszai teljesen máshol történhetnek.

Az előkészítő részben találhatók a konyhában dolgozók által használt munkalapok és tárolók, valamint a hűtő- és a fagyasztóberendezések. Itt történik az ételek előkészítése, például a zöldségek pucolása és vágása. Az előkészítő helyiségeknek általában hűvösnek és száraznak kell lenniük, hogy az élelmiszerek megfelelően tárolhatóak legyenek.