A Gyulai vár

december 5, 2018 Off By Polo Marco

Gyula csodálatos dél-kelet magyarországi kisváros. Rengeteg látnivaló van itt. A települést a gyógyfürdő miatt is szívesen felkeresik. De Gyula az igazi gasztronómiai különlegességek hazája is. A városban készülnek az egyedi ízvilágú kolbászok. Az egyik legismertebb látványosság a Gyulai vár.

A Gyulai vár rövid története…

A Gyulai vár ma az egyetlen síkvidéki gótikus stílusú vár. A több mint 600 éves épület a település belvárosában található. Ez a vár a kisebb alapterületű várak közé tartozik, amely a kiváló minőségű agyagból készült téglákból épült. Az egykori Magyar Királyság történelmében egyedülálló szerepe volt. Egy széles vizes árok is a védelmi rendszer része volt.

A Gyulai vár a XV. században került Maróti János macsói bán tulajdonába, majd a család kihalása után Mátyás király és fia Corvin János, illetve özvegye Frangepán Beatrix kormányozta a várat, illetve viselte a főispán címet. Frangepán Beatrix feleségül ment Brandenburg Györgyhöz, aki átalakíttatta a vár védelmi rendszerét. Ágyútornyot és ágyúlőréseket építtetett.

A Dózsa György – által vezetett parasztfelkelésnek ellenálltak a nemesek, de Szapolyai János serege legyőzte a gyulaiakat. Ezt követően a török hódítások idejében kiemelkedő szerepet kapott a végvár. Kercsényi László védte a várat az Oszmán Birodalommal szemben, ami 129 évre elesett. Majd a Harruckhem család tulajdonába került az építmény, kuruc támadások is érték, majd az 1848-49 -es forradalom és szabadságharc után a Gyulai várban raboskodott Damjanich János és Lahner György tábornok, aradi vértanú.

A Gyulai vár napjainkban…

A Gyulai várban jelenleg 24 kiállító teremmel várja az érdeklődőket. Ezekben a termekben láthatjuk a Gyulai vár életének legfontosabb helyszíneit. Megnézhetjük a börtönt, a sütőházat a kovácsműhelyt, a fazekasműhelyt és a borozót, de sétálgathatunk az úrnők és urak lakosztályaiban, a hivatali szobákban, alabárdos teremben és a fegyvertárban is. Kiemelkedő szerepe van a lovagteremnek és a várkápolnának, hiszen díszvacsorákat, nagyobb szabású rendezvényeket, esküvőket is tartanak itt.
A gyulai vár területén színház is működik, illetve kiemelkedő jelentősége van a gyógyfürdőnek.