Mit vigyünk magunkkal egy túrára?

Mit vigyünk magunkkal egy túrára?

június 4, 2020 Off By touristonline

Erre a kérdésre nehéz a válasz, hiszen minden túra teljesen más. A szükséges dolgokat meghatározza, hogy mekkora a túra időtartama, a helyszín, illetve az is, hogy milyen időjárás várható az esedékes napon. Több napig tartó túránál például gondolnunk kell a szállásra is. Azt is érdemes megvizsgálnunk, hogy lesz-e alkalmunk valahol élelmiszert vásárolnunk. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, gondoskodjunk róla, hogy elegendő mennyiséget vigyünk magunkkal.

Vannak azonban alap felszerelések, amelyek fontosak…

A hátizsák minden túrához elengedhetetlen kellék és lehetőleg vízhatlant vásároljunk. Esőkabát sem hiányozhat és igyekezzünk rétegesen öltözködni. Előfordulhat, hogy a zoknink átnedvesedik, mert megizzad a lábunk, ezért pótzoknit is tegyünk a hátizsákba. Fejlámpa, elemlámpa se maradjon ki, sose tudni, hogy mi történik, akár el is tévedhetünk és ránk esteledhet. A lámpákhoz elemeket is vigyünk tartalékba. Továbbá térképpel, bicskával, elegendő mennyiségű folyadékkal, nyáron naptejjel, sapkával is készüljünk, valamint papírzsebkendővel, wc papírral.

Akik tartanak a sérülésektől, fejfájástól, azok okvetlen tegyenek el fájdalomcsillapítót, fertőtlenítőszert és ragtapaszt. Amennyiben a tájat is fotózni akarjuk, hogy megörökítsük az élményt a fényképezőgépről se feledkezzünk meg.

Magashegyi túrához túrabot, sapka és kesztyű is szükséges. Több napig tartó gyalogláshoz szerelkezzünk fel sátorral, hálózsákkal, törölközővel, evőeszközökkel és tisztálkodó szerekkel. A sátor és az evőeszköz akkor lényeges, ha nem foglaltunk erdei szállást. A téli túrákhoz a felsoroltaknál több dolog kelleni fog, az extrém túrákhoz pedig jóval speciálisabb felszereléseket javasolnak a szakemberek.