Milyen oltásokat érdemes utazás előtt beadatni?

Milyen oltásokat érdemes utazás előtt beadatni?

június 21, 2023 Off By Polo Marco

Az utazás izgalmas és felfrissítő élmény lehet, de a jólét megőrzése érdekében fontos, hogy előtte a megfelelő védőoltásokkal készüljünk fel. Az egészségmegőrzés egyik fontos lépése a szükséges oltások beadatása. Az utazás előtti oltások védelmet nyújtanak bizonyos betegségekkel szemben, amelyek egyes országokban gyakoriak lehetnek, de a saját hazánkban nem.

Milyen oltások vannak és mi ellen védenek?

A Hepatitis A és B vírusos májbetegségek, melyek szennyezett étel, ital vagy cseppfertőzés útján terjednek. Mindkettőhöz létezik védőoltás, amelyet különösen olyan országokba utazóknak ajánlott beadatni, ahol magas a fertőzés kockázata.

A tífusz olyan fertőző betegség, ami jellemzően szennyezett étel vagy víz elfogyasztásával terjed. Sok országban jelentős mértékben terjed, ezért fontos, hogy a megfelelő oltással védjük magunkat.

A sárgaláz olyan vírusos betegség, amelyet szúnyogok terjesztenek. Az oltás különösen ajánlott az afrikai és dél-amerikai országokba utazók számára, ráadásul több ország beutazási feltétele, hogy érvényes sárgaláz elleni oltási igazolással rendelkezzünk.

Az agyhártyagyulladás (meningitis) súlyos fertőzés, amely a központi idegrendszert érinti. Bizonyos országokban, különösen a Szaharától délre eső afrikai országokban, magas a meningitis kockázata, ezért meghatározó szerepe van az oltásnak.

Az említett oltásokon kívül szükség lehet tetanusz, difteria, kanyaró, mumpsz, rózsahimlő és influenza elleni vakcinára. Ezek az oltások általában a rutin egészségügyi ellátás részei, de biztosítani kell, hogy az utazás idejére kialakuljon a védelem, éppen ezért időben érdeklődjünk az egészségügyi dolgozóknál.

Egyes országok a beutazáshoz COVID-19 elleni védőoltást is kérhetnek, ami a világjárvány miatt elengedhetetlen.

Minden oltásnak vannak potenciális mellékhatásai, amelyek általában enyhék és rövid ideig tartanak. Ezek közé tartozhat a kar fájdalma az injekció helyén, enyhe láz, fejfájás vagy rossz közérzet. A súlyosabb mellékhatások rendkívül ritkák, de ha valaki allergiás reakciót tapasztal, például nehézlégzést, duzzanatot, szédülést vagy gyors szívverést, azonnal forduljon orvoshoz.

Azt viszont tartsuk szem előtt, hogy az oltások nem adnak teljes védelmet, ezért további óvintézkedéseket is be kell tartani, nem árt például elkerülni a rovarcsípéseket, friss ételt enni és vizet inni, valamint ügyelni a rendszeres kézmosásra.

Az oltások beadatása előtt mindig konzultáljunk kezelőorvosunkkal, aki ellát minket hasznosabbnál-hasznosabb információkkal.