A gyilkos szén-monoxid: Miként védekezhetünk ellene?

A gyilkos szén-monoxid: Miként védekezhetünk ellene?

július 5, 2023 Off By Polo Marco

A szén-monoxid (CO) a légkör egyik természetes alkotóeleme, amely a szervezet számára mérgező, mert megakadályozza az oxigén szállítását a vérben. Gyakorlatilag színtelen, szagtalan és íztelen gáz. Ha szén-monoxiddal dúsított levegőt lélegzünk be, az nagyon komoly egészségügyi problémákat okozhat, legrosszabb esetben halálhoz vezethet. Ezért kiemelkedően fontos, hogy megértsük, miként kerülhetjük el a szén-monoxid mérgezést.

Hogyan növelhetjük otthonunkban a biztonságot?

Az első és legfontosabb lépés a szén-monoxid-érzékelők alkalmazása, amelyek figyelmeztetnek, ha a szén-monoxid szintje túl magas. Az eszközökkel jelentősen csökkenthetjük tehát a mérgezés kockázatát, de ennek érdekében az érzékelőket tartsuk bekapcsolt állapotban.

Minden évben igyekezzünk szakképzett szerelővel ellenőriztetni a fűtőberendezéseket, kandallókat, és más gázüzemű berendezéseket. Ezek a berendezések ugyanis szén-monoxidot bocsáthatnak ki, ha nem megfelelően működnek vagy karbantartás hiányában vannak.

Sokan energiamegtakarítási céllal szigeteltetik le a lakásukat és cserélik ki a nyílászárókat, a légzárásra viszont fontos ügyelni, ha túl magas, lehet, hogy nem engedi ki a meleget télen, de a gázkészülékek sem jutnak  elegendő levegő utánpótláshoz. Ablakcserénél fontos, hogy megfelelően szigetelő, de ugyanakkor jól szellőző ablakot válasszunk. Ennek még nagyobb a jelentősége télen, amikor a fűtőberendezések több gázt bocsátanak ki, a jól kialakított szellőzés viszont segít megelőzni a szén-monoxid felhalmozódását. Ablakcsere után javasolt úgynevezett légbeszívókat telepíteni, amelyeket jellemzően a falszerkezetekben helyeznek el, ezeknek óriási előnye, hogy képesek levegőt áramoltatni az adott helyiségbe, ha alacsony belső légnyomást érzékelnek.

Előfordulhat, hogy a lakásban nincs elég természetes szellőzés, ilyenkor szellőztető rendszert érdemes beépíteni, amelyek folyamatosan cserélik a levegőt, megakadályozva ezzel a szén-monoxid bejutását a térbe. A modern szellőztető rendszerek hatékonyak és energiatakarékosak, így hosszú távon gazdaságosak.

Milyen tünetei és következményei vannak a szén-monoxid mérgezésnek?

A szén-monoxid mérgezés tünetei közé tartozik a fejfájás, szédülés, hányinger, légszomj, gyengeség, zavartság és látásproblémák. Súlyosabb esetekben eszméletvesztés és akár halál is bekövetkezhet. Ha bármilyen okból gyanítjuk, hogy szén-monoxid mérgezést kaptunk, azonnal hagyjuk el az érintett területet és hívjunk segítséget.